добре дошли в моя уебсайт

Статии


         статия публикувана на 01.02.2017 10.00

           Как влияят климатиците на нашето здраве?

Често си задаваме въпроса какво е влиянието на климатика върху нашето здраве. В тази публикация ще се опитаме да разбулим истината по този въпрос.Ето и отговорите на Най-често срещаните въпроси и още няколко малки тайни...

1. Мога ли да настина заради климатика?

Не. Вие можете да хванете настинка, само ако сте били в контакт с вирус, причиняващ настинка. Въпреки това неправилно използвания или поддържан климатик може да причини симптоми близки до настинка. Освен редовната поддръжка, при която чрез почистване на вътрешността на климатика се предпазва от появата на мухъл и бактерии, трябва да избягвате да настройвате климатика на твърде ниска температура при охлаждане.

2. Каква е здравословната температура в помещенията?

Според DIN стандарта, препоръчително е да не настройвате климатика под 25ºC при охлаждане и разлика между външната и вътрешната температура да не е повече от 6ºC. Например, ако навън е 32ºC, температурата в помещението, не трябва да е по-ниска от 26. По ниската температура намалява влажността в помещението, което изсушава мембраните в носа и гърлото - това причинява симптоми близки до настинка. Все пак в България често се срещат по-високи температури, така че е допустимо да настроите климатика с по-голяма температурна разлика. Имайте предвид, че е от значение, колко често се движите между по-студена и по-гореща среда.

3. Въздухът, подаван от климатика по-чист ли е от външния въздух?

Обикновените климатици, само циркулират въздуха в помещението. Някои модели климатици имат пречистващи филтри, които да почистват въздуха в помещението, така че при правилна поддръжка въздухът от климатика е по чист от външния въздух като цяло. Дали ще бъде по-чист от външния въздух зависи от много фактори, като например източника и интензитета на външните замърсявания (индустрия, трафик) и вътрешните (използването на химически почистващи материали, синтетични тъкани и др.).

4. Може ли използването на климатик да причини алергична реакция или друга болест?

Не. Правилно поддържаният и използван климатик не може да предизвика алергия или друго заболяване. Правилната поддръжка и почистване са необходими, тъй като някой вътрешни части на климатика редовно се овлажняват. Затова те трябва да се почистват, за да се избегне появяването на мухъл или бактерии, също както кухнята и банята трябва да се почистват редовно.


Статия публикувана на 02.02.2017г. 09.15

Принцип на работа на климатика

В основата на работа на кондиционера е свойството на хладилния агент ( фреона ) да поглъща топлина при изпарение и да отделя топлина при кондензация . За да можем да разберем , какво става при този процес ще разгледаме схемата на кондиционер сплит-система.

Основни възли на климатика

Компресор - засмуква и нагнетява фреона , поддържа неговото движение по хладилния контур.

Кондензатор - радиатор , разположен във външния блок. Наименованието произтича от работата му в кондиционера - прехода на фреона от газообразна фаза в течна фаза ( кондензация ) .

ТРВ ( терморегулиращ вентил ) - понижава налягането и температурата на фреона преди изпарителя .

Вентилатор - създава потока на въздуха , обслужва изпарителя и кондензатора. Използва се за по-голяма интензивност на топлообмена с околната среда .

Компресора , кондензатора , ТРВ и изпарителя са съединени с медни тръби ( херметично ) , в които циркулира фреона и малко количество компресорно масло .

В процеса на работа на кондиционера се случва следното : на входа на компресора от изпарителя постъпва газообразен фреон с ниско налягане ( 3 - 5 атмосфери ) и температура ( 10-20 градуса Целзий ) . Компресора засмуква фреона и го нагнетява до ( 15 - 20 атмосфери ) и температура ( 70 - 90 градуса Целзий ) , след което постъпва в кондензатора. Благодарение на интензивното обдухване фреона отдава топлина и въздуха , който минава през кондензатора се нагрява. На изхода на кондензатора фреона е с температура 10 - 20 градуса Целзий повече от атмосферния въздух . От кондензатора топлия фреон постъпва в ТРВ ( терморегулиращия вентил ) , който в нашия случай представлява капиляр ( тънка медна тръба навита на спирала ) ,.където температурата и налягането се понижават и фреона започва да се изпарява . След ТРВ фреона е в газообразно състояние и постъпвайки в изпарителя започва започва да поглъща топлина от помещението . Газообразния фреон с ниска температура постъпва на входа на компресора и този цикъл се повтаря .

Този принцип лежи в основата на работа на всеки кондиционер и не зависи от неговия тип , модел или производител .

Типични повреди при климатиците и какво да правим

Климатика не работи
Преди да се обадите в сервиза проверете: 
- Дали захранващият кабел не е изключен
- Дали предпазителя не е изгорял
- Дали са изтощени батериите на дистанционното
- Настройките на таймера за включване след определено време
- Проверете за работа на други излъчватели в близост до климатика
- Проверете дали входящия и изходящия въздушен поток не са блокирани
- Проверете дали филтъра е почистен
- Дали не са прекалено много хората в стаята
- Дали прозорците и вратите са затворени
- Проверете скоростта на вентилатора, дали зададената температура е неподходяща.


Дистанционното не работи
- Когато климатика е в нощен режим, компресора спира да работи за повече от 30 секунди, при което вентилатора също спира, изключение прави режим изсушаване.
- Когато климатика е в режим изсушаване скоростта на вентилатора не може да се контролира непрекъснато
- Когато климатика е в режим охлаждане или изсушаване той извършва и операция размразяване, при което скоростта на вентилатора не може да се контролира
- Когато климатика е в режим отопление той извършва и операция охлаждане при претоварване, при което скоростта на вентилатора не може да се контролира.

Статия публикувана на 02.02.2017г. 11.35

Основни причини да си закупим климатик

Множество са предпоставките все повече български домакинствата да предпочитат именно климатиците за основен електроуред осигуряващ им желаната температурна среда. Измежду тях обаче като основни се открояват няколко, сега ще разберете и какви са те:
  • Един от основните и най-разумни аргументи, в подкрепа на климатичната покупка е това, че този уред е уникален по своето естество. Неговата уникалност се състой в това, че уреда работи, както през студените дни на зимния сезон, така и през летните горещини, имащ способността да осигурява перфектната климатична среда, и то разбира се на разумна цена.
  • Друга предпоставка, подпомагаща решението на потребителите за покупка на климатик е именно, това че уреда е изключително практичен. Докато повечето битови уреди и системи за климатизация се нуждаят от специално място или помещение, където да бъдат монтирани или инсталирани, то при климатиците това не е така.
  •  Монтажа на климатиците се извършва на стената и поради специфичния им начин на внедряване, те на практика не заемат почти никакво място.
Уебсайт в alle.bg